Belasting ondernemer (zakelijk)

Wanneer je niet in dienstbetrekking werkt maar zelfstandig, betaal je de belasting als ondernemer. Je komt dan automatisch terecht bij de ‘Belastingdienst Ondernemers’, waar je in het portaal ‘Belasting Zakelijk’ kunt inloggen.

Aangifte doen

Inloggen doe je bij voorkeur met je DigiD. In je persoonlijke omgeving bij ‘Belastingdienst Ondernemers’ kun je elk type aangifte doen om belasting zakelijk af te dragen. Naast je aangifte inkomstenbelasting doe je hier bijvoorbeeld ook je BTW-aangifte. Verricht je misschien leveringen of diensten aan afnemers in het buitenland, dan doe je samen met de BTW-aangifte een opgaaf van je intracommunautaire prestaties.

Belasting als ondernemer doen is dus omvangrijker dan belastingaangifte doen als particulier. Je moet namelijk belasting zakelijk afdragen over de ‘winst uit onderneming’ die je in het afgelopen boekjaar hebt behaald. Is jouw onderneming niet al te groot, dan kun je zelf berekenen hoeveel belasting als ondernemer je moet betalen.

Toch kan het makkelijk gebeuren dat je aftrekposten mist, die onze Aangifte Check juist niet over het hoofd ziet. Zo zijn er soms extra afschrijvingen mogelijk of kun je gebruik maken van gunstige financiële regelingen waarmee het gedrag van ondernemers wordt gestimuleerd.

Inkomsten

Belasting als ondernemer betalen verloopt dus heel anders dan de belastingheffing bij een dienstverband. Je draagt als ondernemer een veel grotere verantwoordelijkheid voor de belasting die zakelijk verschuldigd is.

In de eerste plaats moet je zelf alle inkomsten van het afgelopen jaar bij elkaar optellen. Daar trek je vervolgens de kosten die je hebt gemaakt van af. Dat mogen alleen kosten zijn die voor de belasting zakelijk in verband staan met je bedrijf. Het kan dus best een klus zijn om dat vast te stellen. Zorg er in ieder geval voor dat je alle bonnen bewaart. Wanneer je de belasting als ondernemer berekent, geldt alleen het kostenbedrag zonder BTW als af te trekken kostenbedrag. De BTW volgt haar eigen weg. Die kun je in veel gevallen terugvragen bij het doen van BTW-aangifte.

Ondernemer

Om aangifte te doen in het portaal ‘Belastingdienst Ondernemers’ maakt het geen verschil in welk verband je de onderneming drijft. Zolang tenminste die belasting zakelijk van jou als natuurlijke persoon wordt geheven. Drijf jij de onderneming in de vorm van een BV (of andere rechtspersoon), dan ben je zelf geen ondernemer maar werknemer van je eigen BV. Je geniet dan geen winst uit onderneming.

Eenmanszaak

Is jouw bedrijf niet zo groot, dan drijf je de onderneming meestal in de vorm van een Eenmanszaak. Hoewel de belasting zakelijk op jouw onderneming drukt, betaal je die belasting als ondernemer/privépersoon. Je bent er met je privévermogen voor aansprakelijk, want bij een Eenmanszaak zijn jij en de onderneming voor de Belastingdienst één en dezelfde persoon.

Vaak zijn er privé onttrekking in jouw boekhouding aanwezig, omdat je bepaalde spullen zowel zakelijk als privé gebruikt. Hoewel je voor de Belastingdienst ondernemer bent, kan het toch zo zijn dat je voor je kantoorruimte geen kosten in aftrek kunt brengen.

De regels zijn dus tamelijk ondoorzichtig. Het kan heel gemakkelijk gebeuren dat je bepaalde aftrekposten niet kent en aan belasting als ondernemer te veel betaalt. Daarom is onze Aangifte Check ook zo handig. Die kan jouw aangifte controleren op zulke zaken en er wellicht voor zorgen dat je belasting bespaart.

VOF

Sommige mensen denken dat een Vennootschap Onder Firma (VOF) een rechtspersoon is. Maar dat is niet juist. Elke deelnemer aan de VOF is voor de belasting zakelijk een zelfstandig ondernemer. Zo’n zelfstandig ondernemer is wel met zijn of haar privévermogen aansprakelijk voor de schulden van de VOF. Andere samenwerkingsverbanden die op een VOF lijken zijn de Maatschap en de Commanditaire Vennootschap (CV). Ook hier ben je zelfstandig voor de belasting ondernemer. Het verschil tussen een VOF en een Maatschap gaat binnenkort trouwens wel verdwijnen. Alleen de VOF en de CV blijven dan nog over. Bovendien zullen deze vennootschappen wél rechtspersoonlijkheid krijgen.

ZZP

Als je voor de belasting ondernemer bent, zul je in de meeste gevallen worden aangeduid als ZZP’er. Dit is geen wettelijke term. Het is een afkorting voor Zelfstandige Zonder Personeel en een ZZP’er is gewoon voor de belastingdienst ondernemer.

Dit betekent dat voor de heffing van belasting zakelijk gezien rekening wordt gehouden met de ondernemingsbalans. Heb jij daar investeringsgoederen op staan, dan hoort daar een bepaalde afschrijving bij. Soms komt hierin de belasting de ondernemer tegemoet, door een versnelde afschrijving toe te staan. De Aangifte Check van Eerlijke Aangifte kan die situaties opsporen en de te betalen belasting zakelijk9 gezien omlaag brengen.

Regeling

Ben je voor de belasting ondernemer, dan gelden er verschillende regelingen. De bekendste is de Kleine Ondernemersregeling in de BTW (KOR). Daarvan kun je gebruik maken als jouw jaaromzet onder de 20.000 euro blijft. Je kunt voor de belasting zakelijk handelen, terwijl je geen BTW op de factuur hoeft te vermelden. Zo kun je voor lagere prijzen spullen verkopen aan particulieren of aan hen BTW-vrij diensten verrichten. Maak je bij de belastingdienst als ondernemer een keuze voor de  KOR, dan zit je daar drie jaar aan vast. Behalve natuurlijk als jouw jaaromzet boven de 20.000 euro uitstijgt.

Vermogen

Wanneer je voor de belasting zakelijk je bezittingen in kaart brengt, maak je een balans. Op die balans staat je vermogen. Het vermogen is het saldo dat overblijft wanneer je van de bezittingen links op de balans de schulden rechts op de balans aftrekt. Wanneer je voor de belasting als ondernemer op je bezittingen kunt afschrijven, vind je de waarde van die bezittingen dus op de balans. Als de belastingdienst de ondernemer faciliteiten toekent, wordt de balans als uitgangspunt genomen. Natuurlijk is voor de belasting zakelijk gebruik versus privé gebruik van groot belang. Bij privé gebruik belast de belastingdienst de ondernemer voor dit privégebruik. Uiteraard heeft de Belastingdienst ook belasting over zakelijk genoten inkomsten uit het vermogen.

Aangifte doenBelastingtarievenAangifte checkenZakelijkOver ons
AVG & Privacy beleid