Belastingaangifte doen
Iedereen die in Nederland een inkomen verwerft moet daarvan belastingaangifte doen. Het kan daarbij om inkomen gaan dat je uit je dienstbetrekking krijgt, maar ook om inkomen dat je verdient als ondernemer. Belastingaangifte doen is bovendien nodig om je opbrengsten uit spaargeld of aandelenbezit te belasten. Heb je het aangifteformulier ingevuld, dan kun je de te betalen inkomstenbelasting berekenen. Maak je gebruik van de Aangifte Check van Eerlijke Aangifte, dan is het heel goed mogelijk dat het berekende bedrag een stuk omlaag gaat.
Aangifte formulier invullen
De Belastingdienst vult vooraf het online aangifteformulier gedeeltelijk in. Belastingaangifte doen lijkt daardoor makkelijk te zijn. Helaas is dit niet zo, want veel financiële feiten zijn pas bekend wanneer je belastingaangifte doen moet. Pas op die datum weet je hoe jouw persoonlijke situatie in 2022 echt was. Regel je de belastingaangifte 2023 wanneer nog niet alles helemaal zeker is, dan kun je achteraf nog correcties aanbrengen.
Verplicht belastingaangifte doen voor de deadline
Jaarlijks belastingaangifte doen is een verplichting. Meestal word je met een aangiftebrief door de belastingdienst gewezen op deze verplichting tot aangifte doen. Wanneer je belastingaangifte doen moet staat dan precies genoemd in deze brief. Je bent verplicht die datum aan te houden. Heb je inkomen maar geen aangiftebrief gekregen, dan geldt de algemene datum als grens.
Belastingaangifte 2023, wanneer moet je die uiterlijk doen? In 2023 moet je belastingaangifte doen over het belastingjaar 2022, waarbij 14 juli 2023 als uiterste datum geldt. Overschrijd je de voor jou geldende datum, dan kun je daarvoor een boete krijgen.
Checklist en juiste inkomstenbelasting berekenen
Belastingaangifte doen moeten we dus allemaal. Maar ieders persoonlijke situatie is anders. Wanneer je belastingaangifte doen moet, zijn er wel een aantal punten waar haast iedereen mee te maken krijgt. We komen ze bij onze Aangifte Check geregeld tegen. We raden je daarom aan om zelf die punten alvast zo goed mogelijk te checken.
- De eigen woning: kloppen het eigenwoningforfait, de WOZ-waarde en de hypotheekrenteaftrek? Benut je het fiscaal partnerschap?
- Wonen in een huurwoning: Krijg je nog steeds de juiste huurtoeslag. Klopt op dit punt je belastingaangifte 2023 wanneer je kijkt naar de hoogte van je spaargeld?
- Je bent fiscaal partner: belastingaangifte doen doe je samen met je fiscaal partner. Op welk inkomen laat je de meeste hypotheekrente rusten? Is het spaargeld zo gunstig mogelijk toebedeeld?
- Ziektekosten in 2022: Wanneer je belastingaangifte doen moet, is het nodig om hiervoor drempels te berekenen. Heb je optimaal gebruik gemaakt van de aftrek van ziektekosten en heb je naast belastingaangifte doen nu ook recht op zorgtoeslag?
- De pensioenleeftijd gepasseerd: Er gaan andere belastingtarieven gelden in box 1. Je krijgt AOW en er worden andere heffingskortingen van toepassing op je inkomen.
- Werkzaam als ondernemer: Inkomstenbelasting berekenen wordt dan compleet afhankelijk van jouw winstberekening. Wanneer je belastingaangifte doen moet behoor je de kosten op een juiste manier te verwerken. Ook zijn er diverse subsidies waar je rekening mee kunt houden.
- Een flink aandelenbelang in een BV: Als het belang groot genoeg is, vallen de inkomsten eruit in box 2. Je moet belastingaangifte doen over de opbrengst min de kosten.
- Samenhang met je leeftijd: Als je nog studeert kun je daar soms kosten voor aftrekken. Is je leeftijd al gevorderd, dan kan de pensioenaftrek een speciale rol spelen wanneer je aangifte doen moet.
- Scheiden en overlijden: Kort na je scheiding kan belastingaangifte doen gepaard gaan met bijzondere regels. Pas na de aftrek of bijtelling van alimentatie, kun je pas echt jouw inkomstenbelasting berekenen. Is er een familielid overleden, dan doe jij misschien voor die persoon belastingaangifte 2023 wanneer dit nog niet was gebeurd.
- Letten op heffingskortingen: De algemene heffingskorting levert je flink wat voordeel op. Wanneer je belastingaangifte doen moet laat dan ook de heffingskorting voor de minstverdienende partner uitbetalen.
- Schenkingen en erfenissen: Moet je belastingaangifte doen, dan mogen deze niet worden vergeten.
Loon en belastingaangifte doen
Misschien vraag jij je af waarom je belastingaangifte doen moet als er al loonbelasting en premies volksverzekering zijn ingehouden door je werkgever. Het antwoord hierop is niet zo ingewikkeld. Loonbelasting en premies zijn een voorheffing (loonheffing), terwijl inkomstenbelasting de definitieve heffing vormt. Ga je de inkomstenbelasting berekenen, dan mag je van het te betalen bedrag de eerder ingehouden loonheffing aftrekken. Het kan zo zijn dat je dan nog een bedrag aan inkomstenbelasting moet bijbetalen. Maar terugkrijgen van geld kan natuurlijk ook. Met onze Aangifte Check proberen we jou daarbij te helpen.
Belastingaangifte 2023 wanneer de jaaropgave ontvangen is
In de eerste maanden van het nieuwe jaar kun je verschillende jaaropgaves ontvangen. In ieder geval zul je een jaaropgaaf ontvangen van je werkgever. Wanneer je belastingaangifte doen moet, vind je hierop het in 2022 genoten loon en de ingehouden loonheffing. Had je in 2022 meerdere werkgevers, dan sturen die allemaal een jaaropgaaf naar je toe. Daarnaast kan het zijn dat je spaarrekeningen aanhoudt bij de bank. Daarvan stuurt de bank jou dan eveneens een jaaropgaaf. Ook beleggingen zullen vaak een jaaropgaaf opleveren. Doe je belastingaangifte in 2023 wanneer je een fiscaal partner hebt, dan moeten jullie allebei je jaaropgaves hierin verwerken.
Adviseur wanneer je belastingaangifte doen moet
Vind je het moeilijk om zelf belastingaangifte te doen, dan kun je daar een adviseur voor inschakelen. Het loont zeker de moeite om daarna nog een keer zelf de aangifte te doorlopen. Het is namelijk gebleken dat lang niet alle belastingadviseurs foutloos werken. Zo worden er soms aftrekposten vergeten en wordt jouw persoonlijke situatie niet altijd goed in beeld gebracht. Op basis van zo’n belastingaangifte je inkomstenbelasting berekenen kan tot dure fouten leiden. We bieden je daarom aan om ook wanneer belastingaangifte doen via een adviseur verloopt, deze aangifte door onze Aangifte Check te halen.
Wanneer je belastingaangifte doen moet vanwege het buitenland
Belastingaangifte doen is ook verplicht als je niet in Nederland woont maar hier wel inkomen vergaart. Je woont bijvoorbeeld net over de grens in België, maar bent in loondienst bij een Nederlands bedrijf. Wanneer je belastingaangifte doen moet, ben je voor de Belastingdienst een buitenlands belastingplichtige. Ook nu gelden er flink wat regels die goed toegepast moeten worden om de verschuldigde inkomstenbelasting te berekenen.
Andersom kan het zo zijn dat u zelf in Nederland woont maar belastingaangifte 2023 doet wanneer u inkomen uit het buitenland geniet. Vaak gaat het om buitenlands onroerend goed, maar ook spaargeld en beleggingen zorgen voor inkomsten die moeten worden meegenomen bij belastingaangifte doen.
Voorlopige en definitieve aanslag inkomstenbelasting
Snel belastingaangifte doen kan ervoor zorgen dat je snel iets hoort van de Belastingdienst. Zo geldt de regel dat je voor 1 juli bericht krijgt als je voor 1 april aangifte hebt gedaan. Kon je in je belastingaangifte een bedrag aan inkomstenbelasting berekenen dat lager lag dan de ingehouden voorheffingen, dan krijg je dus geld terug. Veelal ontvang je daar een voorlopige aanslag voor. Het duurt namelijk wat langer voordat de Belastingdienst jouw verplichtingen definitief heeft vastgesteld. Belastingaangifte doen in 2023 verplicht de Belastingdienst om jou uiterlijk op 31 december 2025 de definitieve aanslag toe te sturen.
Bezwaar maken tegen de aanslag
Je kunt onze Aangifte Check gebruiken om tot 5 jaar terug te kijken. Want zolang kun je bezwaar blijven indienen tegen een definitieve belastingaanslag. Dus bezwaar maken in het verlengde van je belastingaangifte in 2023, kan wanneer je dit niet later doet dan eind 2027. Dit is namelijk 5 jaar na 2022, het jaar waarover jouw belastingaangifte in 2023 gaat.
Wel is het beter om bezwaar te maken binnen 6 weken na ontvangst van de definitieve aanslag. Dit is namelijk de officiële bezwaartermijn. Bezwaar maken staat in dat geval gelijk aan een nieuwe belastingaangifte doen. Dien je het bezwaar in 6 weken na de definitieve aanslag en tot 5 jaar na 2022, dan wordt dit bezwaar beschouwd als het indienen van een verzoek tot vermindering. De belastinginspecteur zal je meestal ambtshalve tegemoet komen en opnieuw je inkomstenbelasting berekenen, maar is dit niet verplicht.